Kontaktirajte nas:

Tel:   01 430 17 87
GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Sledite nam na LinkedIn-u!

Spremljajte naše objave na LinkedIn-u:

 
 
 

Prijava na e-časopis Kadrovanje.com

Naročite se na brezplačni e-časopis Kadrovanje.com!

Prijava»

Arhiv»

 
 
 

Želite prejemati e-obvestila o delavnicah?

Naročite se na e-obvestila o delavnicah!

Več »

 
 
 

Zakaj podjetje Kragelj & Kragelj?

 

  • Že več kot 29 let izkušenj – čez 16.370 izvedenih postopkov za najzahtevnejša delovna mesta.

 

  • Časovna učinkovitost – rezultati v nujnih primerih že v nekaj urah!

 

  • Individualen pristop – vsak postopek je povsem prilagojen posameznemu podjetju.

 

  • Poglobljena selekcija in izbor kadrov – nudimo različne pakete storitev, poiščite si tisto, ki najbolj ustreza potrebam vašega podjetja!

 

  • Strokovnost - močna strokovna podlaga nam omogoča, da smo kos tudi težavnejšim situacijam v katerih se znajdejo timi, oddelki, podjetja.

Več »

 
 
 

Imate vprašanje?

Izbira primernega sodelavca je lahko težavno in zamudno opravilo.

Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati najprimernejšega sodelavca za vaše podjetje.

Pokličite nas na spodnje številke in z veseljem vam bomo pomagali.

Kragelj & KrageljTel:    01 430 17 87

GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Facebook!

Klepetajte z nami na Facebooku!

 
 
 


Prispevki so objavljeni v različnih medijih, kjer sami ali skupaj z novinarji predstavljamo posamezne teme s področja razvoja kadrov. Vabimo vas, da si jih preberete.

 
 
 

Čemu trud za boljše rezultate, če ga nihče ne ceni?

15.01.2008

Radovan Kragelj, Delo, 15. januar 2008

Čemu trud za boljše rezultate, če ga nihče ne ceni?

Zadnji val podražitev je spet najbolj prizadel zaposlene z najnižjimi ali zajamčenimi plačami. Pa tudi tisti, ki so se do zdaj še nekako zmogli »preriniti« skozi mesec, čedalje bolj zaskrbljeno zrejo v prihodnost. Mnogi težko razumejo, da morajo za vsako dobrino plačevati vse več, njihove plače pa so bolj ali manj enake. In to nima samo materialnih posledic, temveč prinaša tudi pomembno simbolično sporočilo, ki ga številni zaposleni razumejo na povsem preprost način: »Vse v tej družbi ima neko vrednost, vsemu se ta povečuje, samo mojemu delu in trudu se ne.«

V družbi, kjer se večina zaposlenih (predvsem tistih na manj plačanih delovnih mestih) s tem srečuje vsak mesec, je nemogoče pričakovati visoko motiviranost ali iniciativnost. Kdo pa se bo pripravljen truditi in dosegati nadpovprečne rezultate, če jih nihče ne ceni, ustrezno ne vrednoti oziroma jim celo poskuša zniževati vrednost?

Kako naj se počuti prodajalka v večji trgovski verigi, kjer vsak dan gleda, kako se dvigajo cene, za delo pa dobi čedalje manj? Seveda se postavlja vprašanje, kako v takšnih razmerah zaposlene ustrezno motivirati. In odgovor seveda ni preprost. Zaposlenim, ki živijo na robu preživetja, trepljanje po rami in spodbudne besede ne pomagajo prav veliko. In nimajo kakšnega posebnega učinka.

Življenje na robu preživetja pozna praviloma en glavni motivator – denar. Toda ta ima motivacijsko vrednost samo, kadar je neposredno povezan z rezultati dela. Zaposlenim lahko sicer za trikrat povečate plačo – in tega bodo zelo veseli –, njihova motivacija pa zato ne bo nič večja. Oziroma bo zelo kratkotrajna. Zato so pogajanja sindikatov in delodajalcev včasih prav smešna. Prvi zahtevajo dvig plač, drugi pa jih poskušajo obdržati na čim nižji ravni. Niti eni niti drugi pa jih ne povezujejo z rezultati dela. Obojim se zdi povsem sprejemljivo, da dobijo nadpovprečno uspešni v osnovi enako plačo kot podpovprečno uspešni, čeprav takšen način nagrajevanja ne pripomore k večji motiviranosti.

Skratka, čarobne paličice ni, niti čarobnih besed. Če hoče delodajalec od zaposlenih dobiti čim več tistega, kar je njemu pomembno, jim mora biti pripravljen dati tisto, kar je njim pomembno. Preprost tržni princip, ki je tudi bistvo motiviranja: ljudem je treba postaviti jasne cilje in pričakovanja, določiti, kateri so povprečni, podpovprečni in nadpovprečni rezultati, jih objektivno in jasno meriti in temu primerno nagrajevati. Uravnilovka je največji strup za motivacijo. Prav nobenega razloga ni, da bi pet podpovprečno uspešnih delavcev plačevali enako kot nekoga, ki je nadpovprečen. In prav nobenega razloga ni, da zelo učinkovit delavec ne bi mogel zaslužiti dvakrat več kot podpovprečno uspešni. Vendar pa morajo biti merila uspešnosti za vse primerljivi.

Jasno je, da zahteva takšen način nagrajevanja precej dela, da zaživi v praksi. A ima izrazite prednosti, saj delodajalci z njim plačujejo rezultate, ne le dela ali navzočnosti. Zaposleni vidijo, da imajo možnost zaslužiti skladno z dosežki. Bistveno manj dobijo tisti s slabimi rezultati, s čimer se delodajalci hitro znebijo »trhlih vej«. In razmerje med stroški dela in produktivnostjo se zelo izboljša.

Uravnilovka je sicer precej bolj preprosta; pravzaprav je edini način nagrajevanja v okoljih, kjer cilji niso jasni, kjer vodje ne vedo, kaj so naloge zaposlenih, kjer so merila uspešnosti subjektivni in kjer je nagrajevanje prepuščeno dobri volji nadrejenih.

Poleg vsega je treba ločiti še dva pojma: motivacijo in zadovoljstvo. Nižje ali višje plače nimajo nujno velikega vpliva na motiviranost – če niso neposredno povezane z rezultati. Je pa neustrezna plača neposredno povezana z zadovoljstvom zaposlenih. Tisti, ki so nezadovoljni, so lahko nekaj časa visoko motivirani, a ustvarjajo zelo nezdravo klimo, kar ima dolgoročno silno negativne posledice za kolektiv – s povsem merljivimi finančnimi posledicami.

In morda za konec: nagrade za nadpovprečne rezultate, ki jih delodajalci dodelijo ljudem na podlagi objektivnega sistema merjenja, lahko pri vsakem sodelavcu prinesejo petkratno vrednost vložka. Motivirajo možnosti in priložnosti. Tudi možnost zaslužka. Uravnilovka in občutek, da zaposleni nimajo nobenega vpliva, pa motivacijo ponavadi povsem uničita.

Radovan Kragelj, direktor svetovalnega podjetja Kragelj & Kragelj za upravljanje kadrovskih potencialov


Nazaj na seznam člankov

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.