Kontaktirajte nas:

Tel:   01 430 17 87
GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Sledite nam na LinkedIn-u!

Spremljajte naše objave na LinkedIn-u:

 
 
 

Prijava na e-časopis Kadrovanje.com

Naročite se na brezplačni e-časopis Kadrovanje.com!

Prijava»

Arhiv»

 
 
 

Želite prejemati e-obvestila o delavnicah?

Naročite se na e-obvestila o delavnicah!

Več »

 
 
 

Zakaj podjetje Kragelj & Kragelj?

 

  • Že več kot 29 let izkušenj – čez 16.370 izvedenih postopkov za najzahtevnejša delovna mesta.

 

  • Časovna učinkovitost – rezultati v nujnih primerih že v nekaj urah!

 

  • Individualen pristop – vsak postopek je povsem prilagojen posameznemu podjetju.

 

  • Poglobljena selekcija in izbor kadrov – nudimo različne pakete storitev, poiščite si tisto, ki najbolj ustreza potrebam vašega podjetja!

 

  • Strokovnost - močna strokovna podlaga nam omogoča, da smo kos tudi težavnejšim situacijam v katerih se znajdejo timi, oddelki, podjetja.

Več »

 
 
 

Imate vprašanje?

Izbira primernega sodelavca je lahko težavno in zamudno opravilo.

Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati najprimernejšega sodelavca za vaše podjetje.

Pokličite nas na spodnje številke in z veseljem vam bomo pomagali.

Kragelj & KrageljTel:    01 430 17 87

GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Facebook!

Klepetajte z nami na Facebooku!

 
 
 


Prispevki so objavljeni v različnih medijih, kjer sami ali skupaj z novinarji predstavljamo posamezne teme s področja razvoja kadrov. Vabimo vas, da si jih preberete.

 
 
 

Interno izobraževanje je lahko učinkovito

04.12.2007

Radovan Kragelj, Finance, 4. december 2007

Interno izobraževanje je lahko učinkovito

Težava pri internem izobraževanju v podjetjih je pogosto to, da sodelavci predavatelja ne jemljejo resno

Pomena nenehnega izobraževanja zaposlenih se zavedajo v vse več podjetjih. Nekatera si privoščijo zunanja usposabljanja, druga pa poskušajo isti učinek doseči z internim izobraževanjem, ki ni nujno slabše ali manjvredno od prvega. Gre za izobraževanje, pri katerem zaposleni iz istega podjetja ali različnih oddelkov prenašajo svoje znanje na sodelavce. Pomembno pa je, da je taka oblika dela izvedena kakovostno, in seveda, da zaposleni zaupajo sodelavcu, ki prevzame vlogo učitelja.

Glavna prednost internega izobraževanja so nižji stroški. Ceneje je, če podjetje pošlje na zunanje izobraževanje le enega zaposlenega, potem pa ta prenese pridobljeno znanje na sodelavce. Radovan Kragelj, direktor podjetja Kragelj & Kragelj, je prepričan, da ni vedno potrebno, da bi se enega in istega zunanjega izobraževanja udeležilo 15 sodelavcev. Včasih je dovolj, da gresta eden ali dva, potem pa znanje posredujeta naprej.

Prihranki so lahko veliki

Druga prednost, na katero opozarja Kragelj, je, da izvajalci internega izobraževanja verjetno zelo dobro poznajo posebnosti internega delovnega okolja, zato lahko prenos znanja prilagodijo konkretnim situacijam v podjetju. Na ta način podjetje gotovo veliko prihrani, vendar pa moramo vedeti, da tak način izobraževanja ni vedno izvedljiv. Takšen način prenosa znanja je manj primeren za različne praktične treninge, usposabljanja s specifično opremo, ki jo uporabljajo zunanji izvajalci, ne obstaja pa v internem okolju.

Pomembna je motivacija

Interno izobraževanje lahko v primerjavi z zunanjim zaposleni kaj hitro začutijo kot manjvrednega oziroma takega, ki jim ne bo dalo dovolj znanja. Ta odnos je odvisen predvsem od kakovosti medosebnih odnosov v podjetju, vzdušja v kolektivu, stopnje medsebojnega zaupanja, tako imenovanega »MI občutka«. »V kolektivih, kjer navedeni gradniki niso problematični, je interno izobraževanje lahko povsem enakovredno zunanjemu. V nasprotnem primeru pa so takšna izobraževanja pogosto le izražanje nezadovoljstva in stresa,« poudarja Kragelj.

Treba je biti strokovno prepričljiv

V temelju se namen in cilj izvedbe internega izobraževanja v ničemer ne loči od zunanjega. Tudi pri internem izobraževanju morajo udeleženci videti smisel takšnih izvedb. Vedeti morajo, kako jim bo pridobljeno znanje koristilo – tako za dosego ciljev podjetja kot tudi osebnih kariernih ciljev. »Predvsem je treba biti pozoren na dve stvari. Če gre za posredovanje strokovnega znanja, morajo sodelavci predavatelju priznati strokovno avtoriteto. Mora jim znati konkretno odgovoriti na konkretna vprašanja, razbliniti dvome in zagovarjati svoje navedbe z jasnimi argumenti. Mora torej biti strokovno prepričljiv,« svari Kragelj.

Pred začetkom je treba določiti red

Težava pri internem izobraževanju je pogosto to, da sodelavci predavatelja ne jemljejo resno. Pogosto se dogaja ....

 

Članek ni objavljen v celoti, ker bi s tem kršili avtorske pravice. Hvala za razumevanje.


Nazaj na seznam člankov

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.