Kontaktirajte nas:

Tel:   01 430 17 87
GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Sledite nam na LinkedIn-u!

Spremljajte naše objave na LinkedIn-u:

 
 
 

Prijava na e-časopis Kadrovanje.com

Naročite se na brezplačni e-časopis Kadrovanje.com!

Prijava»

Arhiv»

 
 
 

Želite prejemati e-obvestila o delavnicah?

Naročite se na e-obvestila o delavnicah!

Več »

 
 
 

Zakaj podjetje Kragelj & Kragelj?

 

  • Že več kot 29 let izkušenj – čez 16.370 izvedenih postopkov za najzahtevnejša delovna mesta.

 

  • Časovna učinkovitost – rezultati v nujnih primerih že v nekaj urah!

 

  • Individualen pristop – vsak postopek je povsem prilagojen posameznemu podjetju.

 

  • Poglobljena selekcija in izbor kadrov – nudimo različne pakete storitev, poiščite si tisto, ki najbolj ustreza potrebam vašega podjetja!

 

  • Strokovnost - močna strokovna podlaga nam omogoča, da smo kos tudi težavnejšim situacijam v katerih se znajdejo timi, oddelki, podjetja.

Več »

 
 
 

Imate vprašanje?

Izbira primernega sodelavca je lahko težavno in zamudno opravilo.

Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati najprimernejšega sodelavca za vaše podjetje.

Pokličite nas na spodnje številke in z veseljem vam bomo pomagali.

Kragelj & KrageljTel:    01 430 17 87

GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Facebook!

Klepetajte z nami na Facebooku!

 
 
 


Prispevki so objavljeni v različnih medijih, kjer sami ali skupaj z novinarji predstavljamo posamezne teme s področja razvoja kadrov. Vabimo vas, da si jih preberete.

 
 
 

Kako odkriti mlade talente

13.03.2006

Valentina Franca, Finance, 13.marec 2006

Kako odkriti mlade talente

Ker je pojem talenta zelo širok in splošen, je treba kandidate preizkusiti s psihološkimi in situacijskimi testi

Enotnega sistema za odkrivanje mladih talentov ni, potrebna je kombinacija pristopov, kar zajema analiziranje kandidatovih sposobnosti, motivacijskega potenciala, specifičnih življenjskih in poklicnih interesov.

V koprskem podjetju Pragma so razvili novo metodo, ki je namenjena odkrivanju potenciala mladih talentov. Po besedah Egona Tomažiča temelji na dveh predpostavkah:

  • v človeku obstaja temeljno, relativno stabilno psihološko jedro, ki ga moramo odkriti in proučiti, na podlagi česar lahko napovedujemo osnovne vzorce njegovega prihodnjega vedenja v različnih delovnih in življenjskih situacijah;
  • najbolj objektivni oceni posameznikovih psiholoških značilnosti se približamo, ko v ocenjevalnem postopku sodeluje več ocenjevalcev, ki pri svojem delu uporabljajo večje število ocenjevalnih instrumentov.

Zadnje so dosegli z združitvijo dveh psiholoških metod, Mayerjeve in Frančeškinove. "Naša metoda pride v poštev, ko podjetje želi pridobiti zanesljive in objektivne informacije o kandidatovih psiholoških lastnostih. Tako lahko napovemo kandidatovo delovno uspešnost v prihodnje," razlaga sogovornik.

Primerjava samoocene in rezultatov

Metoda zajema analizo kandidata na osnovi večjega števila psiholoških instrumentov, na kandidatovi samooceni, na oceni, ki jo o kandidatu da njegov vodja in na soočanju mnenj ocenjevalcev," pojasnjuje Tomažič. Temu sledi predstavitev rezultatov kandidatu in naročniku. Kandidatu sporočijo informacijo o doseženih testnih rezultatih in jo primerjajo z njegovo samooceno. "Naš izdelek je namenjen predvsem odkrivanju potenciala mladih talentov, običajno gre za ljudi s fakultetno izobrazbo, ki so s svojim dosedanjim delom že opozorili nase, podjetje pa jih želi pravočasno pripraviti za prevzem odgovornejših funkcij. V izbirni postopek se vključimo, ko je podjetje že opravilo prvo selekcijo med kandidati," razlaga Tomažič.

Ocenjevanje običajno poteka dva dni

Postopek ocenjevanja lahko poteka individualno ali v skupini, pri čemer lahko skupina šteje največ 15 udeležencev. Pri tem sodelujejo trije ocenjevalci, za izvedbo vseh aktivnosti pa ponavadi potrebujejo dva svetovalna dneva.   Psihološki testi niso dovolj  Radovan Kragelj, svetovalec s področja upravljanja kadrovskih potencialov iz podjetja Kragelj & Kragelj, se strinja, da psihološko testiranje pomaga opredeliti nekatere tipične lastnosti posameznikov, ki se pogosto povezujejo s kreativnostjo in nadarjenostjo. Vendar sami psihološki testi po njegovem mnenju niso dovolj. "Kandidata lahko s tega vidika bolje presojamo na podlagi opazovanja v konkretnih ali simuliranih situacijah, usmerjenih v razgovor ali na kreativnih delavnicah," pravi Kragelj.

Talenti najpomembnejši za razvojna podjetja

Po mnenju Radovana Kraglja je odkrivanje talentov ključnega pomena za razvojno usmerjene dejavnosti, torej za podjetja, katerih obstoj je odvisen od stalnih inovacij in ki se morajo nenehno boriti za ohranitev prevlade. "To velja zlasti na področju visoke tehnologije, za operativna in izvedbena delovna mesta je to manjšega pomena," ocenjuje Kragelj.

 

Nazaj na seznam člankov

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.