Kontaktirajte nas:

Tel:   01 430 17 87
GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Sledite nam na LinkedIn-u!

Spremljajte naše objave na LinkedIn-u:

 
 
 

Prijava na e-časopis Kadrovanje.com

Naročite se na brezplačni e-časopis Kadrovanje.com!

Prijava»

Arhiv»

 
 
 

Želite prejemati e-obvestila o delavnicah?

Naročite se na e-obvestila o delavnicah!

Več »

 
 
 

Zakaj podjetje Kragelj & Kragelj?

 

  • Že več kot 29 let izkušenj – čez 16.370 izvedenih postopkov za najzahtevnejša delovna mesta.

 

  • Časovna učinkovitost – rezultati v nujnih primerih že v nekaj urah!

 

  • Individualen pristop – vsak postopek je povsem prilagojen posameznemu podjetju.

 

  • Poglobljena selekcija in izbor kadrov – nudimo različne pakete storitev, poiščite si tisto, ki najbolj ustreza potrebam vašega podjetja!

 

  • Strokovnost - močna strokovna podlaga nam omogoča, da smo kos tudi težavnejšim situacijam v katerih se znajdejo timi, oddelki, podjetja.

Več »

 
 
 

Imate vprašanje?

Izbira primernega sodelavca je lahko težavno in zamudno opravilo.

Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati najprimernejšega sodelavca za vaše podjetje.

Pokličite nas na spodnje številke in z veseljem vam bomo pomagali.

Kragelj & KrageljTel:    01 430 17 87

GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Facebook!

Klepetajte z nami na Facebooku!

 
 
 


Prispevki so objavljeni v različnih medijih, kjer sami ali skupaj z novinarji predstavljamo posamezne teme s področja razvoja kadrov. Vabimo vas, da si jih preberete.

 
 
 

Kako se v službi izogniti konfliktom

15.11.2011

Zora Kužet, Večer, 15. november 2011

 

Na delovnem mestu ne bodite sovražniki, bodite zavezniki. In kar je neizbežno in nujno - vsak mora narediti največ, kar je v njegovi moči, da se konflikt razreši. Vedno obstajajo različni pristopi za njihovo razreševanje, pravi Snežana Kragelj.

Na delovnem mestu običajno delamo in se srečujemo z različnimi ljudmi, soočamo se z različnimi situacijami in mnenji. Tudi opazk, neprimernih kritik in žalitev velikokrat mrgoli in nanje se je treba pravilno odzvati, kajti v nasprotnem sledi konflikt, če ne celo vojna.

 

Kaj storiti z nesporazumi

“Danes je konfliktov vedno več. Okolje je vedno bolj negotovo in tisti posamezniki, katerih toleranca na negotovost je zelo nizka, imajo občutek, da ne obvladujejo več svojega življenja in se zaradi tega počutijo vse bolj nemočne. Odziv ljudi na vse to lahko niha od depresije do agresije. Zato je zelo pomembno, da se vodja oziroma direktor zaveda težavnih okoliščin in jih pri razreševanju konfliktov tudi upošteva. Kajti ob besedi konflikt večina ne čuti nič prijetnega. Ravno nasprotno: konflikti nam povzročajo nelagodje, bolečino. Z njimi se najraje ne srečuje-mo in od njih bežimo. Ko jih zaznamo, se konfliktu najpogosteje kar izogne-mo. V večini primerov pa ne vemo, kaj bi z njimi sploh počeli,“ pravi Snežana Kragelj, vodja projektov v kadrovskem in kariernem centru Kragelj & Kragelj, d.o.o, kjer so nedavno posebno delavnico namenili prav razreševanju konfliktov in vodenju težavnih zaposlenih.

Seveda pa nikakor ni treba, da se na delovnem mestu že ob najmanjšem nesporazumu vname prepir. Kragljeva pojasnjuje, da lahko veliko dobrega prinese zgolj drugačen pogled na konflikte. “Nanje lahko pogledamo kot na nekaj samoumevnega, nekaj, kar se dogaja zaradi tega, ker recimo ljudje nimajo enakih informacij, ker imamo različna znanja, ker so naše osebnosti in interesi različni, ker se razlikujemo v načinu odzivanja, različen je tudi naš ritem oziroma tempo dela. Razlikujemo se tudi po tem, kako hitro zaznamo konflikt in kako dolgo lahko vzdržimo v konfliktni situaciji. Med seboj se razlikujemo tudi po tem, kako se na konflikt odzovemo. Vse to nam lahko povzroča težave. Vse to so lahko viri konfliktov.“ Prepričana je, da vedno obstaja nekaj različnih pristopov za njihovo razreševanje, ker je tudi narava vsakega konflikta drugačna.

 

Konflikti so nekaj povsem samoumevnega.

Kako torej sploh pričeti razreševati konflikte v podjetjih? “Vsekakor ni dovolj, da to počenja samo vodja. Zavedanje in usposabljanje za razreševanje konfliktov je potrebno pri čisto vsakem zaposlenem. V skupinah in podjetjih je zelo pomembno, da se za drugačen način pristopanja h konfliktom odločimo zavestno. Najprej je seveda pomembno, da se usposobimo na področju drugačnega pristopanja h konfliktom. Pri tem ozavestimo, da so konflikti nekaj samoumevnega in predvsem nekaj, kar je mogoče učinkovito razrešiti,“ pravi Kragljeva. Svetuje tudi, na kakšne načine lahko pristopamo h konfliktom. Vodja skupine oziroma podjetja se mora zavedati, do kod sežejo njegove pristojnosti pri razreševanju konfliktov. Konflikti lahko namreč izhajajo iz notranjega konflikta posameznika in se širijo v skupino. Lahko pa gre za prenesen konflikt, kar pomeni, da lahko posameznik prinaša konfliktno situacijo iz neke druge skupine v našo. Zelo pomembno je, da zna vodja oziroma direktor prepoznati izvor konflikta. Zelo hitro namreč vodja preide iz svoje vloge vodenja skupine v vlogo terapevta.

Kragljeva pravi: “Zelo pomembno je, da se vsi člani odločijo za konstruktivno razreševanje konfliktov. To pomeni, da se v pogovorih osredotočamo na skupno rešitev, ki je za vse sprejemljiva, ne na to, kdo ima prav in kdo ne. Pomembno je, da se vsi člani tima zavedajo, da obstajajo različne tehnike razreševanja konfliktov. Konflikt lahko vedno tudi ‘upočasnimo‘ in s tem pridobimo čas, ki ga izkoristimo za to, da premislimo, kako bi ga lahko razrešili. Ob konfliktih se je treba zavedati, da kljub nasprotovanju, ki je nastalo, ne postanemo sovražniki, ampak zavezniki. In kar je neizbežno in nujno - vsak mora narediti največ, kar je v njegovi moči, da se konflikt razreši.“

 

 

Dokumenti

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.