Kontaktirajte nas:

Tel:   01 430 17 87
GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Sledite nam na LinkedIn-u!

Spremljajte naše objave na LinkedIn-u:

 
 
 

Prijava na e-časopis Kadrovanje.com

Naročite se na brezplačni e-časopis Kadrovanje.com!

Prijava»

Arhiv»

 
 
 

Želite prejemati e-obvestila o delavnicah?

Naročite se na e-obvestila o delavnicah!

Več »

 
 
 

Zakaj podjetje Kragelj & Kragelj?

 

  • Že več kot 29 let izkušenj – čez 16.370 izvedenih postopkov za najzahtevnejša delovna mesta.

 

  • Časovna učinkovitost – rezultati v nujnih primerih že v nekaj urah!

 

  • Individualen pristop – vsak postopek je povsem prilagojen posameznemu podjetju.

 

  • Poglobljena selekcija in izbor kadrov – nudimo različne pakete storitev, poiščite si tisto, ki najbolj ustreza potrebam vašega podjetja!

 

  • Strokovnost - močna strokovna podlaga nam omogoča, da smo kos tudi težavnejšim situacijam v katerih se znajdejo timi, oddelki, podjetja.

Več »

 
 
 

Imate vprašanje?

Izbira primernega sodelavca je lahko težavno in zamudno opravilo.

Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati najprimernejšega sodelavca za vaše podjetje.

Pokličite nas na spodnje številke in z veseljem vam bomo pomagali.

Kragelj & KrageljTel:    01 430 17 87

GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Facebook!

Klepetajte z nami na Facebooku!

 
 
 


Prispevki so objavljeni v različnih medijih, kjer sami ali skupaj z novinarji predstavljamo posamezne teme s področja razvoja kadrov. Vabimo vas, da si jih preberete.

 
 
 

Ko nam povedo, da smo ostali brez zaposlitve

08.05.2012

Zora Kužet, Večer, 8.5. 2012:

 

Najslabše, kar se vam lahko zgodi ob izgubi zaposlitve, je to, da ste ravno tedaj najbolj zadolženi in nimate niti centa privarčevanega denarja. Pravočasno pričnite varčevati, prestavite tudi anuitete, svetuje Snežana Kragelj

Dandanes prav nič ne preseneti več, ko nam domala vsak dan sporočajo, kdo vse je ostal brez dela. Časov, kakršnim smo priča danes, ko se tovarne in podjetja zapirajo kot po tekočem traku, mnogi ne pomnijo že desetletja. Zgodi se lahko prav vsakomur. V današnjih časih je ta možnost večja kot včasih, pa vendar se nam lahko to zgodi tudi v konjunkturi, pravi Snežana Kragelj iz kadrovskega in kariernega centra Kragelj & Kragelj.

 

"Zagotovljena služba nam daje občutek varnosti in stabilnosti, kar je ena najbolj temeljnih človeških potreb. Zato nam novica, da bomo izgubili službo, lahko povzroči zelo močne občutke - v prvi vrsti strah, ki se na trenutke lahko izraža tudi kot panika in nas v najslabšem primeru lahko celo povsem paralizira. Lahko se pojavijo tudi jeza, žalost, misel, da smo slabi, nesposobni, ničvredni. Lahko imamo občutek, da smo prevarani. Dobro je vedeti, da so vsa ta čustva normalna," pojasnjuje sogovornica.

 

Izrazite svoja čustva in občutke    

Vsa čustva vsekakor izrazite v pogovorih z najbližnjimi. Če se počutite manjvredne, prevarane, izdane, to povejte na glas. Tako vam bo lažje. Pomembno je, da v teh čustvih ne ostajate predolgo, ne prepuščajte se jim na dolgi rok, ker lahko vodijo v anksioznost ali depresijo. Če se vam to vseeno zgodi, poiščite primernega terapevta, ki vam bo pomagal, da boste svet in življenje zopet videli manj črnogledo. Pomembna je tudi podpora partnerja in družine. Prepiri s sorodniki so lahko v tem času pogostejši, pravi Kragljeva. Bolj ko so sorodniki finančno odvisni od vas, več jih bo. Priporočamo, da se tega močno zavedajte, a ne pretiravate s prepiri, drugače boste s svojim vedenjem razmere doma še poslabšali.

 

Zelo priporočljivo je še, da pripravite pravšnje odgovore na vprašanja sosedov, prijateljev, ko vas bodo spraševali, zakaj ste naenkrat večino časa doma. Tako si boste prihranili slabo voljo, vaši odgovori pa bodo ustrezno ohranjali vaši samopodobo in samozavest.

 

Ohranite dobre odnose s sodelavci

"Verjetno boste po vročitvi odpovedi delovnega razmerja zaposleni še nekaj časa, mesec, dva ali tri. Mogoče celo več. Ostanite profesionalni. Opravljajte svoje delo najprej še vedno tako, kot ste ga doslej. Ostanite v dobrih odnosih s sodelavci, strankami, nadrejenimi. Poslovite se dostojno. Zagotovite si odprta vrata, če boste mogoče potrebovali kdaj še kakšno informacijo, pomoč, nasvet od svojih nekdanjih sodelavcev. Svoje delo v celoti predajte svojemu nasledniku. Čim prej si začnite zapisovati svoje dosežke. Vse, kar ste dosegli, vse, kar ste počeli in mogoče naredili nadpovprečno, pred rokom - to vam bo  pomagalo, da se boste novemu delodajalcu čim bolj učinkovito predstavili."

 

Kragljeva dodaja, da je zelo dobro, če o možnosti, da bomo izgubili službo, v naprej razmislimo. Priporočljivo je, da imamo vnaprej pripravljeno strategijo, kako bomo reagirali in kako bomo začeli na novo. Če se na situacijo vnaprej pripravimo, smo na stres, ki nam ga lahko povzroči, veliko bolj odporni in ohranimo trezno glavo.

 

Med strategijami, ki si jih lahko pripravimo vnaprej, je tudi varčevanje za čas brezposelnosti. To je zelo dobra rešitev, ker vas je tako odpovedi na delovnem mestu manj strah. Najslabše, kar se vam lahko zgodi ob izgubi zaposlitve, je to, da ste ravno v tem trenutku najbolj zadolženi in nimate niti centa privarčevanega denarja. Če imate poleg tega še nekaj šoloobveznih otrok, nezaposlenega partnerja, je psihični (in finančni) šok lahko popoln.

Kaj storiti, če izgubite delo, vi pa ste edini član družine, ki služi denar, poleg tega pa imate kar nekaj finančnih bremen (dolgov) na grbi?

 

Prestavite anuitete, svetuje sogovornica. Če imate kredit, se pogovorite z banko, da vam anuitete za tri, pet mesecev prestavi na kasnejše odplačevanje. Vsekakor v tem času varčujte s stroški in se izogibajte nepotrebnim izdatkom.

 

Vzpostavite socialno mrežo          

Za pomoč lahko poprosite tudi sorodnike in prijatelje, ki so vam blizu.

Vsekakor izposojeni denar vedno vrnite. Tako boste pomagali okrog sebe stkati mrežo ljudi,  ki si lahko medsebojno pomaga v težkih okoliščinah. Če se v prihodnosti kaj podobnega zgodi vašim sorodnikom ali prijateljem, jim boste takrat stali ob strani vi.

In kako sploh naprej? "Priporočamo, da si postavite konkreten cilj. S ciljem opredelite, kdaj se boste ponovno zaposlili. Čez tri mesece, čez pol leta ali takoj? Ko si postavite cilj, se pripravite do  tega, da takoj začnete dejavnosti, ki vas bodo pripeljale do cilja. Zelo dobro je, da natančno opredelite datum, kdaj boste nastopili novo službo. Dobro je, da si vzamete čas za kratek odmor. Predvsem če je bila odpoved nenadna in nepričakovana. Odpoved delovnega razmerja je izjemen stres (večji stres je samo nenadna smrt bližnjega, zakonca), zato je dobro, da si vzamete čas za oddih. Uredili si boste misli in se vsaj nekoliko notranje umirili. Priporočamo, da v tem času nekoliko bolj intenzivno počnete dejavnosti ali aktivnosti, ki vas sproščajo.

 

Povejte vsem, da iščete novo zaposlitev              

Če je mogoče, si zaposlitev začnite iskati že v času odpovednega roka,  ko ste v podjetju še zaposleni. Lahko si najdete tudi začasno zaposlitev, delo preko pogodbe. Pomagala vam bo ohraniti in dvigovati samospoštovanje ter zmanjševati občutke nemoči.

Ko se boste z novo situacijo sprijaznili, lahko počasi oznanite, da iščete novo zaposlitev. Povejte to čim več ljudem. Več ljudi, ki to vedo, bolje je. In kar je zelo pomembno: izogibajte se negativcev in pesimistov. Družite se z ljudmi, ki vas podpirajo, ki iščejo zaposlitev in so pri tem aktivni in optimistični, družite se z zaposlenimi.

 

Naslednji korak je pisanje prošenj in življenjepisa. Na trgu je kar nekaj dobrih knjig, ki zelo dobro svetujejo, kako napisati življenjepis, kako prošnjo za razpisano delovno mesto, kako ponudbo za delovno mesto, ki ni razpisano. Nasvete dobite tudi po internetu.

 

Iskanje zaposlitve jemljite kot vsako drugo zaposlitev. Počasi boste začeli tudi hoditi na razgovore za službo. Če je od zadnjega razgovora za službo poteklo že precej let, vam bo mogoče na prvem razgovoru nekoliko nelagodno, sčasoma pa se boste tudi tega navadili, sklene Kragljeva.

 

Dokumenti

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.