10 nasvetov za ravnanje s težavnimi ljudmi

 

Z nekaterimi ljudmi je preprosto težko shajati. Dobra novica je, da ni potrebno, da jim pustite, da vam zlezejo pod kožo. V nadaljevanju boste našli »nasvete za preživetje« s težavnimi strankami in sodelavci.

Na žalost se s težavnimi in včasih tudi z ekstremno težavnimi ljudmi soočamo neprestano - pa naj bodo sodelavci, šefi ali stranke. Način kako ravnamo z njimi lahko vpliva na naše delo, naše napredovanje pa tudi naše zdravje. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali obvladati te težavne situacije.


1. Poskusite ne vzeti stvari osebno


»Hej, Rocky, si dobil številko registracije ... tovornjaka, ki ti je zapeljal čez obraz?«

V nepozabnem prizoru iz leta 1976, se Rocky pogovarja s svojim prijateljem, ko mimo pripelje voznik tovornjaka in mu postavi to vprašanje. Zato, da bi prijatelj pomiril Rocky-jevo besno reakcijo, mu reče: "Poglej, nekateri ljudje pač sovražijo brez razloga."

Včasih so ljudje težavni preprosto zato, ker so to, kar so. To nima ničesar opraviti z vami. Torej, poskusite ne vzeti tega osebno - čeprav, kot v zgornjem primeru, je pikra pripomba usmerjena na vas. Ta oseba se na ta način vede do vseh enako.

 

2. Postavljajte vprašanja namesto, da jim direktno nasprotujete


Težavni ljudje pogosto odločno zagovarjajo svoje mnenje. Včasih imajo prav, včasih pa tudi ne. In ko se motijo, je bolj učinkovit način za vas, da jim postavite vprašanja in ne nasprotujete. S postavljanjem vprašanj boste osebi pomagali prepoznati, da se moti. Na tak način zmanjšate tveganje za ostro soočenje.

Na primer, nekdo vztraja pri tem, da se vse kopije vaše podatkovne baze ohranijo v eni sobi, kjer so nameščeni vsi strežniki. Namesto, da se takoj uprete in izrazite mnenje, da je to popolnoma nesmisleno raje postavite vprašanje: "Torej, kaj bomo storili, če požar uniči celoten podatkovni center?" Če oseba, odgovori: "Jih bomo pač obnovili," vi ponovno vprašajte: »Kako jih bomo obnovili, če se vse kopije v požaru uničijo?"

 

3. Imejte dokaze v pisni obliki

Ste na sestanku in nekdo vam na vse pretege nasprotuje. Če je temu tako, je dobro, da imate pri sebi dokumentacijo, ki podpira vaše trditve. Tako boste dosegli veliko večjo verodostojnost, če svoje trditve podkrepite s študijo ali kakšnimi drugimi dokazi.  

 

 

4. Zagotovite razumevanje in komunikacijo


Učinkovita komunikacija je vedno pomembna, še posebej pa takrat, ko se ukvarjate s težavno osebo. Velikokrat se prepir razvije prav zaradi slabe komunikacije. Ko vaš sogovornik govori, vi pozorno poslušajte in se prepričajte, da popolnoma razumete kaj govori, preden se odzovete. Prav tako poskrbite, da drugi popolnoma razume, kaj vi govorite.

 


5. Uporabite ustrezne besedne zveze, ko so potrebne


Če imate občutek, da je prišlo do nesporazuma v komunikaciji, se odzovite.  Lahko uporabite naslednje stavke, pri tem pa bodite pozorni na ton:

• "Mislim, da me ne razumete."

• "To ni tisto, kar sem rekel."
• "To ni bilo moje vprašanje."
• "Prosim, naj končam."
• "Jaz sem [dejansko] rekel/a isto stvar."

 

6. Uporabite "jaz" in ne "vi" trditev


Če pri pogovoru uporabljajte izjave »jaz«, je to manjše tveganje, kot če uporabljate izjave »ti« oziroma »vi«. Izjave v prvi osebi ednine ne zvenijo kot obtožba, zato bo manj verjetno, da bodo ljudje negativno reagirali. Na primer, namesto, da bi rekli: "Ti meni nisi poslala te e-pošte," recite raje: "Jaz nisem prejel te e-pošte."

 

7. Ločite problem, vsebino pogovora od osebe


Predvsem v težjih pogojih komunikacije skušajte ločiti vsebino pogovora oz. idejo od osebe. Še posebej takrat, če imate pomisleke v zvezi z idejo. Morda, da vam bo težavna oseba še vedno zamerila, ker se ne strinjate, vendar bo to manj verjetno. Torej, namesto, da rečete: "Pri tvoji ideji se poraja več vprašanj.," poskusite tako "Ta ideja poraja več vprašanj."
Prav tako, če je težavna oseba komentirala vašo idejo, ločite idejo od vas osebno in poglejte na to objektivno. Kritike bodo tako manj moteče za vas.

 


8. Bodite raje samozavestni kot neprijetno zoprni


Ko sem v enem članku pisala nasvete za iskalce zaposlitve, sem predlagala, da bi intervjuvanec napisal zahvalno pismo po intervjuju. Ena oseba je komentirala to takole: "Če bi prejela takšno zahvalno pismo, bi ga objavila na oglasni deski, da bi se mu lahko drugi smejali. "
Seveda, sem si mislila, da je ta pripomba nesramna, vendar tega nisem rekla. Odgovorila sem, da mi je žal, da tako misli in da moj predlog temelji na tem, kako sem bila vzgojena. Preprosto sem navedla svoje razloge in argumente, vendar s tem nisem napadala druge osebe.
Ta isti pristop vam lahko pomagaj pri ravnanju s težavnimi ljudmi. Vam ni treba biti njihov predpražnik, vendar vam tudi ni treba biti nesramni. Preprosto držite se vaših dejstev in vaših argumentov in ostanite strokovni.

 

9. Zavrtite ruleto


Težavni ljudje radi delujejo napadalno in jim je všeč, če se drugi postavijo zato v obrambo. Poskusite lahko tako, da »zavrtite ruleto« tej osebi: Če na primer reče, "tega ne moremo storiti,« jo vprašajte, "kaj pa lahko storite?" Če oseba reče: "Ne moremo biti pripravljeni na ta dan," povprašajte "Kdaj pa ste lahko pripravljeni?" ali "Kaj vam preprečuje, da ne morete biti pripravljeni na ta dan?"

 


10. Izrazite spoštovanje, kadar je to primerno


Tudi, če je nekdo neprijetna osebnost, vam lahko ta oseba pomaga priti do določenih spoznanj, spretnosti ali vpogleda. Če se to zgodi naj ta oseba ve, da ga cenite. Bodite iskreni. Nič ne umiri ljudi bolj kot to, ko jim izrazite spoštovanje. En namig: če izražate zahvalo ali spoštovanje do take osebe, to storite brez nasmeha, saj bodo vaše besede na tak način zvenele bolj resno.

 

Povzeto po: Calvin Sun - 10 tips for dealing with difficult people

 

Oglejte si še: Coaching_Kako_na_delovnem_mestu_preziveti_z_vzkipljivimi_in_nesramnimi_sodelavci

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.