Kontaktirajte nas:

Tel:   01 430 17 87
GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Sledite nam na LinkedIn-u!

Spremljajte naše objave na LinkedIn-u:

 
 
 

Želite prejemati e-obvestila o delavnicah?

Naročite se na e-obvestila o delavnicah!

Več »

 
 
 

Zakaj podjetje Kragelj & Kragelj?

 

  • Že več kot 29 let izkušenj – čez 16.370 izvedenih postopkov za najzahtevnejša delovna mesta.

 

  • Časovna učinkovitost – rezultati v nujnih primerih že v nekaj urah!

 

  • Individualen pristop – vsak postopek je povsem prilagojen posameznemu podjetju.

 

  • Poglobljena selekcija in izbor kadrov – nudimo različne pakete storitev, poiščite si tisto, ki najbolj ustreza potrebam vašega podjetja!

 

  • Strokovnost - močna strokovna podlaga nam omogoča, da smo kos tudi težavnejšim situacijam v katerih se znajdejo timi, oddelki, podjetja.

Več »

 
 
 

Imate vprašanje?

Izbira primernega sodelavca je lahko težavno in zamudno opravilo.

Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati najprimernejšega sodelavca za vaše podjetje.

Pokličite nas na spodnje številke in z veseljem vam bomo pomagali.

Kragelj & KrageljTel:    01 430 17 87

GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Facebook!

Klepetajte z nami na Facebooku!

 
 
 

št.33: 23.11.2012,ISSN 1581-6454,urednik:Radovan Kragelj,univ.dipl.psih.

E-časopis: Kadrovanje.com

 

Kako merimo vodstvene potenciale in izbiramo prave vodje (6)

Ključne osebnostne lastnosti vodij - 2. sklop

V prejšnjem delu smo obravnavali dve pomembni potezi iz prvega sklopa, ki zajema predvsem usmerjenost k ljudem, potrebo po druženju, zmožnost navezovanja in vzdrževanja stikov.

Danes bomo podrobneje predstavili tri ključne poteze iz drugega sklopa, ki se dokaj neposredno navezujejo na socialno moč vodenja. Gre za zmožnost uveljavljanja svojih stališč, mnenj in medsebojnih dogovorov, ter potrebo biti boljši (učinkovitejši) od drugih. Vodja, ki teh značilnosti nima vsaj solidno izraženih, tvega, da bo dejansko vodenje skupine (oddelka, projektnega tima...) začel prevzemati nek neformalni vodja.

 

II. SKLOP: ZMOŽNOST UVELJAVLJANJA IN ODLOČANJA

 

Gre za izjemno pomemben sklop lastnosti, na podlagi katerih se je dejanska moč vodenja, od pradavnih časov razvoja človeštva, dodeljevala posameznikom. Gre za temeljne izvore socialne moči, pozitivne avtoritete in tudi vodstvenih potencialov. Izvorni vidik tega sklopa lastnosti je še danes viden povsod v živalskem svetu. Vodja tropa (in tudi plemena) mora biti zmožen ohraniti svoj položaj (ki ga »ogrožajo« ostali tekmeci), znati se mora učinkovito zoperstaviti nasprotnikom v svojih vrstah in na nek način poskrbeti za enotno in kohezivno stanje krdela ter mu zagotoviti dolgoročno možnost preživetja. Posameznik, ki tega ni znal ali zmogel zagotoviti, ni imel nikakršnih možnosti, da bi ga ostali priznali za vodjo.

Formalni postopki za izbor vodij se danes, na prvi pogled, lahko ločijo od navedenega. Temeljni vzvodi izbiranja in priznavanja satusa vodje nekemu posamezniku, pa so ostali načeloma povsem enaki kot pred tisočletji. In usmerja jih seveda povsem ista dinamika.

Tudi v sodobnem poslovne svet je zato nujno, da ocenimo, v kolikšni meri imajo posamezniki izražene lastnosti, ki so v neposredni povezavi z zgoraj omenjenimi vzvodi in dinamiko. V ta namen se osredotočamo na merjenje in ugotavljenje sledečih psiholoških kategorij, ki jih pri potencialnih vodjih pričakujemo dokaj močno izražene:

 

1.      Dominantnost, prodornost, zmožnost uveljavljanja

(+) Ljudje z močno izraženo dominantnostjo so praviloma samozavestni, prepričljivi in prodorni v nastopu. Kljub nasprotovanju ali neodobravanju so pripravljeni zagovarjati svoja mnenja, vztrajati pri svojih stališčih ter uveljavljati svoj pogled in prepričanje. Raje se postavijo v bran in vztrajajo, kot da bi se umaknili. So prepričani Vase, če menijo, da imajo prav, se trudijo v to prepričati tudi druge. Zlahka prehajajo v ospredje in so neodvisni v razmišljanju. Brez večjih težav tudi zavrnejo nesmiselne ali nerealne zahteve.

(-) Nizek rezultat, v večji meri kaže   na ponižnost ali podredljivost. Takšni ljudje se pogosteje umikajo in večkrat popustijo zaradi "ljubega miru". So bolj prilagodlivi in konformistični. V skupini se največkrat podrejajo in odločitve prepuščajo drugim. Redko vztrajajo pri svojih zahtevah ali odločno zagovarjajo svoja stališča.

 

2.      Tekmovalnost, potreba po samodokazovanju

(+) Tekmovalnost   je seveda povezana z Dominantnostjo in zmožnostjo uveljavljanja. Močno   izražena tekmovalnost je značilna za ljudi, ki želijo izstopati iz povprečja, presegati druge ali - v širšem pomenu besede - prevladovati nad njimi. Vodi jih želja po zmagi. So praviloma usmerjeni k ciljem, ki jih želijo doseči   prej kot dtugi. Redkeje so pripravljeni drugim prepustiti prednost. Pogosto jih odlikuje samoiniciativnost in precejšnja mera energije.

(-) Ljudje s šibko izraženo tekmovalnostjo pa teh potreb nimajo močno izraženih, hitreje so   lahko zadovoljni z doseženim, prednost so pripravljeni prepustiti tudi   drugim. Sodelovanju dajejo prednost pred tekmovanjem. Dobri odnosi in vzdušje so jim v življenju pomembnejši od zmag in prvih mest.

 

3.      Hitrost odločitev

(+) Ta lastnost je pomembna predvsem tam, kjer zamujena  odločitev lahko povzroči večjo škodo kot napačna. Močno izražena lastnost je značilna za ljudi, ki so se zmožni hitro, brez odlašanja ali omahovanja odločati in izbirati med alternativami.

(-) Ljudje, ki imajo to lastnost šibko izraženo, pa za odločitve potrebujejo čas. Odločajo se počasi, previdno in s precejšnjim razmislekom. Stvari skrbno pretehtajo in večkrat preverijo. Kar ni vedno slabo, a ljudje od vodij zagotovo pričakujemo, da se bodo znali odločati in za svoje odločitve tudi sprejeti ustrezno odgovornost.

 

 

Seveda pa je te poteze potrebno vrednotiti v kombinaciji z ostalimi. Nič ni narobe, če je posameznik dominanten in ustrezno tekmovalen – če ga odlikuje tudi ustrezen občutek za delo z ljudmi, primerna stopnja empatije in čustvena kontrola.

Izrazita tekmovalnost in dominantnost, ki pa se kombinira z močno nezaupljivostjo do drugih, izrazitim individualizmom, nadpovprečno reaktivno agresivnostjo, občutljivostjo na kritiko in šiko čustveno kontrolo, pa zelo pogosto vodi v avtoritarnost, despotizem in potrebo po osebnem revanšizmu. Takšni vodje lahko izjemno hitro uničijo tim, ki ga vodijo ter zmanjšajo njegovo zmožnost in pripravljenost doseganja rezultatov pod vsako kritično mejo.

 

Te, najnevarnejše kombinacije pa bomo obravnavali v zaključnih izdajah te teme.

 

NASLEDNJIČ: Ključne osebnostne lastnosti vodij - 3. sklop:

Sprejemljivost in socialna prilagodljivost

 

Lepo Vas pozdravljam,

Radovan Kragelj

 
 
 
 

Prijavite se na obvestila o Poslovnih delavnicah!

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.