Kontaktirajte nas:

Tel:   01 430 17 87
GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Sledite nam na LinkedIn-u!

Spremljajte naše objave na LinkedIn-u:

 
 
 

Želite prejemati e-obvestila o delavnicah?

Naročite se na e-obvestila o delavnicah!

Več »

 
 
 

Zakaj podjetje Kragelj & Kragelj?

 

  • Že več kot 29 let izkušenj – čez 16.370 izvedenih postopkov za najzahtevnejša delovna mesta.

 

  • Časovna učinkovitost – rezultati v nujnih primerih že v nekaj urah!

 

  • Individualen pristop – vsak postopek je povsem prilagojen posameznemu podjetju.

 

  • Poglobljena selekcija in izbor kadrov – nudimo različne pakete storitev, poiščite si tisto, ki najbolj ustreza potrebam vašega podjetja!

 

  • Strokovnost - močna strokovna podlaga nam omogoča, da smo kos tudi težavnejšim situacijam v katerih se znajdejo timi, oddelki, podjetja.

Več »

 
 
 

Imate vprašanje?

Izbira primernega sodelavca je lahko težavno in zamudno opravilo.

Zato smo tu za vas, da vam pomagamo izbrati najprimernejšega sodelavca za vaše podjetje.

Pokličite nas na spodnje številke in z veseljem vam bomo pomagali.

Kragelj & KrageljTel:    01 430 17 87

GSM: 041 719 475
GSM: 041 360 069

info@kadrovanje.com

 
 
 

Facebook!

Klepetajte z nami na Facebooku!

 
 
 

št.37: 7.10.2014, ISSN 1581-6454, urednik:Radovan Kragelj, univ.dipl.psih.

E-časopis: Kadrovanje.com

 

Kako merimo vodstvene potenciale in izbiramo prave vodje (10)

Ključne timske vloge vodij - 1. sklop

V prejšnji izdaji e-časopisa smo zaključili s predstavitvijo zadnjega sklopa osebnostnih potez, ki so pri vodenju najpomembnejše.

Danes bomo pričeli s predstavitvijo t.i. timskih vlog. V naslednjih nadaljevanjih bomo podrobneje predstavili 9 ključnih timskih vlog, danes pa si bomo ogledali prvo od dveh  najpomembnejših timskih vlog, ki sta najmočneje povezani z vodstvenimi kompetencami in potenciali – Tvorec (Shaper).

 

TIMSKE VLOGE – Kaj to sploh je?

 

Timske vloge so povezane z nekaterimi ključnimi osebnostnimi lastnotmi. A če pri osebnostnih lastnostih govorimo predvsem o osnovnih gradnikih oz. strukturi, je pri timskih vlogah v ospredju proces. S timskimi vlogami pravzaprav opisujemo načine, kako se ljudje lotevamo določenih poslovnih izzivov, kako rešujemo probleme, na kaj smo najbolj osredotočeni pri izvajanju nalog in v katerih fazah izvedbe projektov, nek posameznik z določeno timsko vlogo prispeva največjo dodano vrednost.

Z vsako timsko vlogo so povezane čisto določene prednosti in potenciali – prav tako pa je pri vsaki timski vlogi potrebno računati tudi na določene pomanjkljivosti. Takšna delitev je povsem normalna in običajna. Ključna naloga pri delu s timskimi vlogami pa je prav v tem, da iz nepopolnih posameznikov sestavimo popoln tim, v katerem bomo združene vse potrebne kompetence, potenciali, veščine, ipd., ki jih pri enem samem posamezniku seveda ne moremo najti.

Skratka – gre za vprašanje, pri čem je nekdo najboljši, katere veščine najbolje uporablja,  na kakšen način in s kakšnim pristopom bo dosegal največjo dodano vrednost. In seveda nenazadnje – za kakšen tip dela, nalog, zadolžitev ali funkcij, je najbolj primeren.

V tej izdaji e-časopisa si bomo ogledali dve timski vlogi, ki sta v sklopu kompleksnih vodstvenih potencialov najpomembnejši:

 

1. TV – Tvorec (Shaper)

Ta timska vloga je povezana z osebnostnimi lastnostmi kot so Dominantnost, Vztrajnost, Ciljna usmerjenost.


Prednosti

So visoko motivirani ljudje, zelo žilavi, z močno potrebo po uspehu. Odlikuje jih  ekstravertiranost in izrazita mera energije. Dobro delajo pod pritiski. Ko se pojavijo problemi, jih znajo zaobiti. Tvorci so sposobni premakniti stvari z “mrtve točke”. Na vsak način hočejo zmagati. So izrazito vztrajni in odločni pri zagovarjanju svojih stališč. Brez pomislekov se lotijo tudi neprijetnih ukrepov.


Pomanjkljivosti

V nastopu so zelo neposredni. Radi izzivajo in provocirajo, zato lahko neredko užalijo čustva drugih. So pogosto ozki in prepirljivi, zato jim manjka človeškega razumevanja. Neredko izpadejo kot agresivni. Ker so trmasti in napadalni se čustveno odzivajo na razočaranja in neuspehe. Hitro se počutijo ogrožene. Težko prenašajo nejasnost in zmedenost.


Funkcije

(!) Najbolj se izkažejo v situacijah, kjer se zahteva hitra učinkovita akcija, uvajanje sprememb kljub nasprotovanju in delo pod pritiski. So dobri managerji, zelo koristni v skupinah, kjer politični zapleti ali birokracija upočasnjujejo dogajanje. Skupinske dejavnosti hočejo spraviti v neko obliko oz. okvir.


Nevarnosti

Tim prenese enega Tvorca. Če imamo v timu dva Tvorca, se bosta v glavnem medsebojno borila za prevlado.

Vloga Tvorca v timu ni vedno nujna. V urejenih timih, kjer stvari potekajo brez težav, so medsebojni odnosi dobri, cilji jasni, motivacija in iniciativnost pa na ustreznem nivoju, lahko vodenje suvereno prevzame Koordinator (KO), ki si ga bomo ogledali v naslednjem mesečniku.

Za krizno vodenje oz. v situacijah, v katerih vsi ostali obupajo, pa je Tvorec edini, ki ima dovolj energije, odločnosti in vztrajnosti, da potegne voz iz blata. So vajeni odločati in ne parlamentirati. Pogosto seveda za ceno odnosov, saj jim je v teh okoliščinah učinek bistveno pomembnejši od demokracije.

Vodja ima v principu dvojno nalogo. Na eni strani mora zagotoviti doseganje zastavljenih ciljev (rezultati), na drugi pa mora ohranjati kohezivnost tima (odnosi). Tipičen Tvorec je usmerjen praviloma le v rezultate, ljudje ga praviloma ne zanimajo.

V praksi je torej (v splošnem) pomembno, da ima vodja solidno izraženo vlogo Tvorca. Ta vloga mu omogoča, da bo lažje uveljavljal svoje zahteve, ohranjal usmerjenost k cilju in se spopadal z nasprotovanji.

Ni pa priporočljivo, da je ta vloga ekstremno izražena, saj v tem primeru prehitro in prepogosto izstopijo prej omenjene negativne lastnosti, ki močno vplivajo na kohezivnost tima, odnose v njem in posledično na njegovo učinkovitost.

 

NASLEDNJIČ: Timske vloge Koordinator (KO) in Izvajalec (IZV)

 

Lepo Vas pozdravljam,

Radovan Kragelj

 

 
 
 

Prijavite se na obvestila o Poslovnih delavnicah!

 
 
 

Naročilo Priročnika Celovit postopek novega sodelavca v praksi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.